Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Ο θαυματουργός Πανορμίτης της Σύμης... ...τώρα θα χτυπηθεί το κακό της απιστίας από Αρχαγγελικό χέρι

Ο θαυματουργός Πανορμίτης της Σύμης...

...τώρα θα χτυπηθεί το κακό της απιστίας από  Αρχαγγελικό χέρι
 
 Η Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή.

Βορειοδυτικά της Ρόδου δεκαέξι μίλια μακρυά,  βρίσκε­ται ο μικρός παράδεισος τού Αιγαίου,το όμορφο νησί της Σύμης με τους πολλούς κόλπους,όρμους,λιμάνια και ακρωτήρια. Ζωή γε­μάτη ηρεμία, γαλήνη και απλότητα ανάμεσα σε καλό­καρδους ψαράδες και σφουγγαράδες. Και παντού μία ατμόσφαιρα πατροπαράδοτης ευσέβειας.
Στα νότια του νησιού στον μυχό ενός γραφικού λιμανιού προβάλλει χτισμένο επάνω σε βράχους το ιστορικό Μοναστήρι του Πανορμίτη του Αρχάγγελου Μι­χαήλ.
 
 
Εκεί φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα του Αρ­χαγγέλου.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ θεωρείται ο πατέρας , ο οδηγός , ο φρουρός , ο προστάτης τού Συμιακού λαού. Είναι το καμάρι τους , η δόξα τους , η κορώνα τους. Το καταφύγιο τους σ' όλες τις θλίψεις που τους προξενεί η θάλασσα και η κάθε δυσκολία της ζωής. Τον ευλαβούνται στο έπακρο και του έχουν αφιερώσει πολυάριθμους Ναούς και Μονα­στήρια. 
Το Μοναστήρι τού Πανορμίτη δεν είναι μόνο Συμιακό προσκύνημα και πανδωδεκανησιακό . Η ακτινοβολία της φήμης του Πανορμίτη και της Ιεράς Μονής του έχει απλωθεί έξω από τη Σύμη και την Ελλάδα , ακόμη και σε μακρινές χώρες. Όλο τον χρόνο καταφθάνουν εκεί χιλιάδες προσκυνητές.
 
 Βάζουν σ' ένα ξύλινο κιβώτιο κερί,λιβάνι,λάδι, χρήματα,χαρτί με ονόματα τάματα,το κλείνουν καλά, πλησιάζουν στην άκρη τού πλοίου και με προσευχές, με ψαλμωδίες — «Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγε...» — και θρησκευτική κατάνυξη το πετούν στην θάλασσα, για να το παραλάβει αυτή και να το οδηγήσει στο Μοναστήρι του Πανορμίτη.Του απέδωσαν επίσης της προσωνυμία του Προστάτη και Βοηθού των θαλασσινών (ναυτικών, ψαράδων, σφουγγαράδων) όχι μόνο των Δωδεκανήσων, αλλά και των νησιών και λιμανιών όλου του Αιγαίου .

Στις βαφτίσεις που γίνονται στο Καθολικό της Μονής του Πανορμίτη οι γονείς του παιδιού ύστερα από τάξιμο βάζουν νονό και τον ίδιο τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη. 
Στις περιπτώσεις αυτές ο Ηγούμενος της Μονής ή ο ιερέας που θα τελέσει το Μυστήριο της Βάφτισης παίρνει από το Ιερό μια εικόνα του Αρχαγγέλου , δένει επάνω της την άκρη μιας μακριάς άσπρης κορδέλας , στερεώνει της άλλη της άκρη στην κολυμβήθρα και δίνει την εικόνα σε ένα αγόρι να την κρατάει και να στέκει πλάι στους αναδόχους. 
Με τον τρόπο αυτό ο Πανορμίτης γίνεται συνανάδοχος και παίρνει υπό την προστασία του το νεοφώτιστο. 
Πανορμίτης,Παερμιώτης,Μιχαλία,Μιχαλάκενα,τα ονόματα που παίρνουν τα παιδιά με το τάμα.
 
 Το πλήθος των θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού στη θάλασσα,ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων,οικονομικής δυσπραγίας) τον καθιέρωσε σε Πολιούχο της Σύμης και προσέδωκε μεγάλη αίγλη στη Μονή του,στο λιμάνι του Πανόρμου της Σύμης. 


Το μοναστήρι έχει εξελιχθεί σε μεγάλο κτιριακό συγκρότημα,μέσα στο πράσινο. Η ύπαρξη της ιστορικής μονής στο 15ο αιώνα επιβεβαιώνεται από ένα χειρόγραφο του 1460, που σωζόταν έως το 1862. Την ίδρυση της μονής Πανορμίτη η λαϊκή παράδοση την συνδέει με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Το μοναστήρι ενίσχυσε την Ελληνική Επανάσταση,όπως αναφέρει η παράδοση.
 
 
Στην Ι. Στη Μονή έχουν ιδρυθεί δύο μουσεία,ένα εκκλησιαστικής τέχνης και ένα λαογραφικό. Υπάρχει,επίσης Βιβλιοθήκη με μεταβυζαντινά χειρόγραφα. 
Η Μονή φιλοξενεί τα καλοκαίρια στα κελιά της μεγάλο αριθμό παραθεριστών προσφέροντας κάθε άνεση έναντι χαμηλού μισθίου.
 
ΠΗΓΗ.... http://scorpio71.blogspot.gr/2011/11/blog-post_2509.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου