Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η ιστορία της εικόνας ΣΤΗ ΣΥΜΗ

Η ιστορία της εικόνας

Ενα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η παράδοση λέει ότι μια Συμιακιά, η Μαριώ του Πρωτενιού, βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο το εικόνισμα του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σκίνου. Το πήρε στο σπίτι της και το έβαλε στο εικονοστάσι με τα άλλα εικονίσματά της.

Την άλλη μέρα το εικόνισμα έλειπε. Πήγε στον Πάνορμο και το εντόπισε πάλι στο ίδιο σημείο όπου το είχε βρει. Το ξαναπήγε στο σπίτι και την επόμενη μέρα το εικόνισμα έλειπε πάλι. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος και της είπε ότι η επιθυμία του είναι να μείνει στον Πάνορμο. Η γυναίκα μετέφερε το συμβάν στον ιερέα και εκείνος της είπε να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα. Ετσι χτίστηκε το μοναστήρι. Η μονή καταστράφηκε στα μέσα του 18ου αι. και ανοικοδομήθηκε το 1783.

Είχε ενεργό δράση στην επανάσταση του 1821 ενισχύοντας τον αγώνα χρηματικά.

Το πλήθος των θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού στη θάλασσα, ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων, οικονομικής δυσπραγίας) τον καθιέρωσε πολιούχο της Σύμης και προσέδωσε μεγάλη αίγλη στη μονή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου